Tukholman yliopistoon opiskelemaan

Mistä aloittaa Tukholmassa?

Mietin pitkään, että mikä olisi järkevin veto heti alkuun, kun muutan Tukholmaan. Laitanko oman studion pystyyn? Vai haenko paikallisiin studioihin töihin? Entä tulevaisuus? Mitä muuta haluan tehdä? Pitäisikö opiskella Suomessa jotakin? Aina kuitenkin päädyin siihen, että kielitaitoa pitää vahvistaa reippaasti, jotta pärjään Tukholman työelämässä. Toki siellä pärjää hyvin englannillakin, mutta haluan itse elää ns. maassa maan tavalla 🙂 Kieliopinnot olisi siis ensimmäisenä listalla. No, sitten mieleeni juolahti ajatus, että miksi en ottaisi kaksi kärpästä samalla iskulla? Jos lähtisinkin opiskelemaan jotakin ammatillisesti hyödyttävää ja se toimisi samalla kielikylpynä? Melko kunnianhimoinen suunnitelma, mutta luonteelleni tyypillisesti se sai minut vain innostumaan! Olen jo muutaman vuoden miettinyt, että fysioterapeutin opinnot olisi hyvä täydennys edeltäviin opintoihini ja tukisi hyvin ajatusta siitä, miten haluan tulevaisuudessa työskennellä. Siitä innostuneena aloin tutkia miten ja missä päin Tukholmaa se onnistuisi.

Fysioterapeutin opinnot Tukholmassa

Fysioterapeutiksi Tukholmassa voi opiskella Yliopistolla, Karolinska Institutetissa. Yliopisto sijaitsee Huddingessa, joka sijaitsee 18 km päässä Tukholman keskustasta. Julkisella liikenteellä paikan päälle löytää bussilla ja junalla. Fysiotarapian koulutusohjelma on 3 vuotta pitkä, sisältää 180 opinotpistettä ja on täysipäiväistä opiskelua. Opinnot on mahdollista aloittaa kaksi kertaa vuodessa; syksyllä, jolloin haku on maaliskuussa ja vuoden alusta, jolloin haku on lokakuussa. Opiskelu on ilmaista, kuten Suomessakin.

Hakeminen Tukholman yliopistoon

Hakeminen yliopistoihin Ruotsissa tapahtuu antagning.se -sivuston kautta. Sinne luodaan omat tunnukset, joilla kirjaudutaan sisään ja sieltä löytyy kaikki Ruotsin yliopistojen koulutusohjelmat ympäri maata. Sivuston ”så funkar det” -osiosta löytyy myös erittäin hyvin informaatiota ulkomaalaisten hakijoiden hakukelpoisuudesta. Suomalainen voi hakea Ruotsin yliopistoon joko lukion päättötodistuksella ja ylioppilastodistuksella tai ammatillisella perustutkinnolla, joko 120 tai 180 opintopistettä. Englannin kielen kelpoisuuteen vaaditaan englanti A eli pitkä oppimäärä, 8 kurssia ja se todistetaan ylioppilastodistuksella. Mahdollisuuksiaan päästä yliopistoon voi parantaa vapaaehtoisella högskoleprovet -testillä, jonka voi tehdä kaksi kertaa vuodessa. Testin saa tehdä kuka tahansa, riippumatta onko ulkomaalainen tai ei ja onko maassa oleskelulupaa, mutta testi on ruotsinkielinen. Siinä mitataan tietotasoa ja valmiutta yliopiostotason opintoja varten ja testin tekemiseen vaaditaan hakukelpoisuutta yliopistoon. Joihinkin koulutusohjelmiin myös vaaditaan testin tekeminen.

Reell kompetens -vaihtoehto Tukholman yliopistoon haussa

Jos hakukelopoisuus ei täyty, esimerkiksi sinulla ei ole joitakin vaadittavia arvosanoja lukiosta, voi hakukelpoisuutta täydentää reell kompetens -systeemillä. Siinä tuodaan esille kertynyttä tietoa ja pätevyyttä suoritetuista opinnoista sekä elämänkokemusta työelämästä, mahdollisesta yrittäjyydestä yms. Itse panostin tähän puoleen, vaikka hakukelpoisuuteni kyllä täyttyy lukion päättötodistuksella ja ylioppilastodistuksella, mutta arvosanani eivät ole kummoiset. Harmittaa nykyään, että keskittyminen kouluun oli vähäisempää, kun urheilu vei kaiken ajan ja huomion nuorena. Mutta luulen, että saan paljon apua elämänkokemuksestani! Hakusivuilta löytyy lomake nimeltään Ansökan om bedömning av reell kompetens/att undantag görs, löytyy helposti myös googlettamalla. Tähän lomakkeeseen täytetään nämä muut meriitit, omalla kohdallani laitoin sinne osteopatian opinnot ja siihen liittyvät sivuopinnot ammattikorkeakoulussa, hierojan opinnot sekä Valviran todistuksen siitä, että olen terveydenhuollon ammattihenkilö, pilatesohjaajan opinnot, tanssipedagogiikan perusopinnot avoimessa yliopistossa, sekä lyhyemmät koulutukset: Somatic Stretching -ohjaajakoulutus, ilmajoogaohjaajkoulutus sekä Spiral Stabilizastion -ohjaajakoulutus. Luulen, että kaikista voi olla hyötyä, kun haen fysioterapeutiksi opiskelemaan. Opintojen lisäksi liitin myös Patentti- ja Rekisterihallituksen todistuksen yritykseni olemassaolosta, sekä työtodistukset siltä ajalta, kun olen tehnyt töitä yritykseni kautta. 7 vuoden hierojatyön työtodistuksen jouduin kirjoittamaan itse itselleni 😀 Pääsinpähän hieman kehumaan ja hehkuttamaan ammattitaitoani! Nämä siis kirjataan lomakkeeseen ja todistukset joko lähetetään yliopistolle tai ladataan antagning.se -sivuille, mina sidor -osioon.

Hakeminen Tukholman yliopistoon kävi duunista!

Tuloksia odotellessa

Nyt sitten vaan jännityksellä odottelen miten käy. Tulokset saan tietää heinäkuun puolella, joten hetken joutuu vielä jännätä. Koen, että minulla olisi nimenomaan elämänkokemuksen puolelta hyvät mahdollisuudet päästä opiskelemaan fysioterapiaa, mutta ei sitä koskaan voi tietää, kuinka tiukkaa yliopistolle pääsy on Ruotsin puolella. Aika näyttää ja aina voi hakea uudestaan 🙂

Kuulen mielelläni kokemuksia, jos olet hakenut opiskelemaan Ruotsiin tai ulkomaille ylipäänsä! Millainen oli hakuprosessi? Mitä hait opiskelemaan? Pääsitkö sisään ensimmäisellä yrityksellä? Kommentoi alle! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *